V naší rubrice “Životní styl” vám budeme pravidelně přinášet recepty pro vaší inspiraci. Jídlo je totiž krásný rodinný obřad.
Předkrm – 6 porcí kuřecí paštiky
- 375 g vykoštěných kuřecích prsíček, zbavených kůže a nakrájených na kostičky
- 250 ml suchého bílého vína
- 60 g vypeckovaných černých oliv
- 4 utřené stroužky česneku, sůl a pepř
- 3 polévkové lžíce čerstvé strouhanky
- 1 lehce rozšlehané vejce
- 175 g uzené prorostlejší slaniny, nakrájené na plátky
*Tip: Zapékací mísa o průměru 23 cm, 6 cm hloubky
Postup:
- V míse smícháme kostičky kuřecího masa s vínem a česnekem, osolíme, opepříme. Přimícháme strouhanku a vejce.
- Dno a stěny zapékací mísy obložíme plátky slaniny. Přidáme směs kuřecího masa a přikryjeme fólií.
- Mísu položíme na pekáč, který zalijeme vroucí vodou do poloviny výšky, a asi 1 hodinu pečeme při teplotě 180°C, až je paštika dostatečně tuhá. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Odstraníme fólii, slijeme šťávu a tuk. Fólii vrátíme zpět a na ni položíme plochou misku, která těsně zapadá do pekáčku. Zatížíme závažím a necháme přes noc chladit. Pře podáváním nakrájíme paštiku na plátky
Rada: Tuk dodává paštikám nejen chuť, ale je důležitý i pro jejich konzervování. Proto se paštika s nízkým obsahem tuku, jako je kuřecí, neuchovávají tak dobře jako paštiky obalované v tuku. Musíme je skladovat v chladu a spotřebovat do 3 dnů.
Zdroj: Velká rodinná kuchařka