Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i alkoholických.
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka byla v roce 2021 s výsledkem 262,9 kg historicky nejvyšší, z dlouhodobého pohledu nicméně samotná spotřeba konzumního mléka klesá (58,4 kg na obyvatele v roce 2021). Rekordně vzrostla konzumace sýrů (14,4 kg na obyvatele) a ostatních mléčných výrobků (37,2 kg na obyvatele).
Patrný trend snižování konzumace masa z maximální spotřeby 97,4 kg na obyvatele v roce 1989 se v roce 2013 zastavil na spotřebě 74,8 kg. Od té doby konzumace masa opět stoupala, v minulém roce dosáhla hodnoty 86,0 kg na obyvatele. Na meziročním navýšení o 2,0 kg na obyvatele se podílelo především maso vepřové, u kterého byl zaznamenán nárůst o 1,2 kg na 44,6 kg. Spotřeba hovězího se zvýšila o 0,6 kg na 9,4 kg a drůbežího o 0,1 kg na 29,9 kg.
Celková spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vloni dosáhla v průměru 90,6 kg na obyvatele. Vyšší byl podíl ovoce mírného pásma, a to 51,2 kg (meziročně +1,9 kg), jižního ovoce se spotřebovalo 39,4 kg (+0,9 kg). Z ovoce mírného pásma tvořila polovinu jablka, z ostatních druhů měly nejvyšší podíl na spotřebě švestky (11,5 %). Zastoupení jižního ovoce bylo rozloženo rovnoměrněji, podíl pomerančů a mandarinek byl 36,0 %, banánů 33,8 %, citrónů a grapefruitů 10,9 %.
Výrazný meziroční nárůst, a to o 3,6 kg, byl zaznamenán u spotřeby zeleniny. Na jednoho obyvatele jí připadlo celkem 96,8 kg. Nejvíce zastoupenými druhy byla rajčata (12,6 kg), cibule (12,3 kg), okurky (8,8 kg), mrkev (8,2 kg), zelí (7,5 kg) a paprika (5,8 kg). Za posledních deset let značně vzrostla spotřeba v souhrnné položce ostatní zelenina, kam se řadí například lilky, tykve, ředkve a batáty, a to o 5,7 kg na 14,5 kg na obyvatele. „Spotřeba ovoce necelých 91 kg na obyvatele a zeleniny 97 kg na obyvatele byly v loňském roce nejvyšší od počátku jejich pravidelného sledování v roce 1948. Jedná se o pozitivní posun ve stravovacích návycích obyvatel, v úvahu však musíme vzít fakt, že nespotřebované ovoce a zelenina, již nevhodné ke konzumaci, tvoří značnou část potravinového odpadu z domácností,“ upozorňuje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Meziročně se snížila spotřeba obilovin a pekárenských výrobků v hodnotě mouky o 4,5 kg na 110,9 kg na obyvatele, z toho u pšeničné mouky o 4,2 kg na 90,7 kg a žitné mouky o 0,5 kg na 8,4 kg. Podíl žitné mouky na celkové spotřebě mouky trvale klesá. Maximálního využití 55,5 kg dosáhla tato obilovina v roce 1950, kdy tvořila více než třetinu z celkové tehdejší spotřeby mouky 154,5 kg na obyvatele.
Celková spotřeba nealkoholických nápojů i loni meziročně klesla, a to již třetím rokem v řadě, na hodnotu 236,6 litru na osobu. U alkoholických nápojů pak druhým rokem na 163,3 litru. Obyvatelé Česka v roce 2021 v průměru vypili 135,4 litru piva na osobu (meziročně -4,5 litru), 20,8 litru vína (+1,0 litru) a 7,1 litru lihovin (+0,1 litru), přičemž v hodnotě čistého lihu spotřeba alkoholických nápojů zůstala v posledních dvou letech konstantní 9,7 litru.
Zdroj: STATISTIKA & MY / Podrobnosti přináší aktuální publikace ČSÚ Spotřeba potravin – 2021.