Mariánské Lázně ožijí tradičním festivalem jablek.
První říjnovou neděli provoní Mariánské Lázně typická podzimní vůně. S tou je neodmyslitelně spjat Lázeňský festival jablek, který se uskuteční 6. října 2024 od 10 hodin na Ferdinandově kolonádě.
Dvanáctý ročník akce nabídne tradiční aktivity jako soutěž o nejchutnější jablečný moučník, hlasování o nejkrásnější jablko, výstavy, jarmark plný regionálních produktů nebo výtvarnou soutěž pro nejmenší návštěvníky. Akci pořádá Karlovarský kraj společně s Agenturou ochrany krajiny ČR, Správou Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a přispěním města Mariánské Lázně.
„Opět po roce bych velmi rád pozval všechny místní i přespolní na akci, kterou odstartujeme podzimní období a jež se během let stala velmi oblíbenou a hojně navštěvovanou. Kvůli generální opravě Zpívající fontány se festival přesune z hlavní mariánskolázeňské kolonády na Ferdinandovu, ale věřím, že to na atmosféru a hladký průběh nebude mít žádný vliv. Společně oslavíme 50. výročí vzniku Slavkovského lesa, zatím největší chráněné krajinné oblasti na území Karlovarského kraje, a vyhlásíme výsledky ankety Zelená hvězda, kterou udělujeme významným počinům v oblasti životního prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec, jenž má v gesci oblast životního prostředí.
Vítězem letošního třetího ročníku Zelená hvězda Karlovarského kraje se stal spolek Alauda Sedlec z. s. za projekt Modráskova louka. Spolek se na loukách v oblasti Sedlece stará o kultivaci prostředí tak, aby byla ochráněna populace ohrožených druhů motýlů modráska bahenního a modráska očkovaného. Kromě ocenění získá spolek také finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun.
V rámci ankety budou udělena další tři zvláštní ocenění, a to společnosti Synthomer a. s. za inovativní přístup v oblasti ekologie díky spuštění pilotního projektu zaměřeného na přeměnu technologických odpadních vod v čistou vodu a možnost jejího vrácení zpět do přírody. Za mimořádný přínos ve vzdělávání veřejnosti v oblasti ochrany přírody patří uznání pánům Jiřímu Brabcovi za organizaci cyklu exkurzí a přednášek Pojďte s námi do přírody, kdy dlouhá léta vzdělává širokou veřejnost v oblasti ochrany krajiny, a Jiřímu Hejkalovi za dlouholetou organizaci seminářů o ochraně přírody a krajiny Kraslicka a vydávání periodika Přírodou Kraslicka.
Dalšími partnery festivalu jsou Český zahrádkářský svaz, Ensana Mariánské Lázně – Ensana Health Spa Hotels, Hotelová škola Mariánské Lázně, Ekologické centrum Meluzína RC AB, Technický a dopravní servis, s.r.o. Mariánské Lázně, spolek Genové sady Tachovska. Mediálním partnerem je Český rozhlas Karlovy Vary.
PROGRAM – Lázeňský festival jablek
Recept na jednoduchý a chutný jablečný moučník:
Ingredience:
- 4 středně velká jablka
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 100 ml mléka
- citronová šťáva (na pokapání jablek)
Postup:
1. Příprava jablek:
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
- Pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
2. Příprava těsta:
- V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, skořici a špetku soli.
- V jiné míse rozšlehejte vejce s rozpuštěným máslem a mlékem.
- Tekuté přísady přidejte k suchým a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
3. Pečení:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.
- Do formy nalijte těsto a rovnoměrně rozprostřete.
- Na povrch těsta naskládejte připravená jablka.
- Pečte v předehřáté troubě cca 30–40 minut, dokud není moučník zlatavý a upečený. Proveďte test špejlí – pokud vyjde čistá, je moučník hotový.
4. Servírování:
- Moučník nechte vychladnout.
- Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Zdroj: Karlovarský kraj, Redakce