Mariánské Lázně ožijí tradičním festivalem jablek

Mariánské Lázně ožijí tradičním festivalem jablek.

První říjnovou neděli provoní Mariánské Lázně typická podzimní vůně. S tou je neodmyslitelně spjat Lázeňský festival jablek, který se uskuteční 6. října 2024 od 10 hodin na Ferdinandově kolonádě.

Dvanáctý ročník akce nabídne tradiční aktivity jako soutěž o nejchutnější jablečný moučník, hlasování o nejkrásnější jablko, výstavy, jarmark plný regionálních produktů nebo výtvarnou soutěž pro nejmenší návštěvníky. Akci pořádá Karlovarský kraj společně s Agenturou ochrany krajiny ČR, Správou Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a přispěním města Mariánské Lázně.

„Opět po roce bych velmi rád pozval všechny místní i přespolní na akci, kterou odstartujeme podzimní období a jež se během let stala velmi oblíbenou a hojně navštěvovanou. Kvůli generální opravě Zpívající fontány se festival přesune z hlavní mariánskolázeňské kolonády na Ferdinandovu, ale věřím, že to na atmosféru a hladký průběh nebude mít žádný vliv. Společně oslavíme 50. výročí vzniku Slavkovského lesa, zatím největší chráněné krajinné oblasti na území Karlovarského kraje, a vyhlásíme výsledky ankety Zelená hvězda, kterou udělujeme významným počinům v oblasti životního prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec, jenž má v gesci oblast životního prostředí.

Vítězem letošního třetího ročníku Zelená hvězda Karlovarského kraje se stal spolek Alauda Sedlec z. s. za projekt Modráskova louka. Spolek se na loukách v oblasti Sedlece stará o kultivaci prostředí tak, aby byla ochráněna populace ohrožených druhů motýlů modráska bahenního a modráska očkovaného. Kromě ocenění získá spolek také finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun.

V rámci ankety budou udělena další tři zvláštní ocenění, a to společnosti Synthomer a. s. za inovativní přístup v oblasti ekologie díky spuštění pilotního projektu zaměřeného na přeměnu technologických odpadních vod v čistou vodu a možnost jejího vrácení zpět do přírody. Za mimořádný přínos ve vzdělávání veřejnosti v oblasti ochrany přírody patří uznání pánům Jiřímu Brabcovi za organizaci cyklu exkurzí a přednášek Pojďte s námi do přírody, kdy dlouhá léta vzdělává širokou veřejnost v oblasti ochrany krajiny, a Jiřímu Hejkalovi za dlouholetou organizaci seminářů o ochraně přírody a krajiny Kraslicka a vydávání periodika Přírodou Kraslicka.

Dalšími partnery festivalu jsou Český zahrádkářský svaz, Ensana Mariánské Lázně – Ensana Health Spa Hotels, Hotelová škola Mariánské Lázně, Ekologické centrum Meluzína RC AB, Technický a dopravní servis, s.r.o. Mariánské Lázně, spolek Genové sady Tachovska. Mediálním partnerem je Český rozhlas Karlovy Vary. 

PROGRAM – Lázeňský festival jablek

Recept na jednoduchý a chutný jablečný moučník:

Ingredience:

  • 4 středně velká jablka
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 100 ml mléka
  • citronová šťáva (na pokapání jablek)

Postup:

1. Příprava jablek:

  • Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
  • Pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

2. Příprava těsta:

  • V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, skořici a špetku soli.
  • V jiné míse rozšlehejte vejce s rozpuštěným máslem a mlékem.
  • Tekuté přísady přidejte k suchým a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.

3. Pečení:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Do formy nalijte těsto a rovnoměrně rozprostřete.
  • Na povrch těsta naskládejte připravená jablka.
  • Pečte v předehřáté troubě cca 30–40 minut, dokud není moučník zlatavý a upečený. Proveďte test špejlí – pokud vyjde čistá, je moučník hotový.

4. Servírování:

  • Moučník nechte vychladnout.
  • Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Zdroj: Karlovarský kraj, Redakce

, ,
 Upozornění
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Populární
Vložená zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře